Skip links
Amsterdamse bruggen om langs te varen

Vaar langs de 5 mooiste bruggen van Amsterdam

Amsterdam. Vanwege zijn prachtige grachten dé ideale stad om een bootje te huren en zelf op ontdekkingstocht te gaan. Tijdens je reis kom je veel karakteristieke bruggetjes tegen, vol met toeristen die overal foto’s van maken. Een aantal bruggetjes zijn echter zo speciaal dat je hier eigenlijk wel je route op af moet stemmen. Hieronder de vijf must see bruggen van Amsterdam, voor iedereen die van plan is met een bootje de stad te verkennen of voor diegenen die zich afvragen waarom van bepaalde bruggen toch steeds zoveel foto’s gemaakt worden.

 • De Magere Brug

  Misschien een beetje standaard, toch kun je hier niet omheen. De magere brug is de bekendste, oudste en ook wel meest gefotografeerde brug van Amsterdam. Waar de naam “Magere Brug” vandaan komt, zijn de meningen over verdeeld, maar over zijn schoonheid valt niet te twisten. Het is dan ook niet gek dat de makers van de James Bondfilm Diamonds are Forever ervoor kozen om de brug te gebruiken als filmdecor.

 • De Blauwbrug

  Dat de naam “Blauwbrug” niet gebaseerd is op de kleur van de brug, is niet helemaal waar! Tegenwoordig is deze brug misschien niet meer blauw, vroeger was ‘ie dat wel. Voor de mensen die weleens in Parijs langs de Seine zijn gelopen, is het misschien een herkenbare bouwstijl. Het ontwerp is namelijk afgekeken van de Fransen en dat is goed te zien. 

 • De Staalmeestersbrug

  Deze romantische brug brengt de liefdesgevoelens bij je naar boven. Een schattige ouderwetse ophaalbrug die door veel mensen als erg romantisch wordt ervaren. Tot 2015 hingen veel stelletjes hier kleine slotjes aan ter bezegeling van hun eeuwige liefde. Toen de gemeente merkte dat dit teveel schade toebracht, staken ze hier een stokje voor. Het uitzicht vanaf de brug op de Zuiderkerk is schitterend en mede daardoor is het een populaire spot voor foto’s. Met een schitterend uitzicht op de Zuiderkerk, kijk je vanaf deze brug je ogen uit.

 • De Torensluisbrug

  Deze brug is maar liefst 42 meter breed en daarmee één van de breedste bruggen van Amsterdam. Hij dankt zijn naam aan een toren die vroeger op de brug stond, welke later is weggehaald. Onder de brug vind je ruimtes die voorheen hebben gediend als gevangeniscellen, later als evenementenruimtes en tegenwoordig als buurtruimte.

 • Het Liefdesbruggetje

  Deze brug hoort eigenlijk niet in dit lijstje thuis, aangezien je er niet langs kunt varen, maar hij is zo romantisch dat we de brug tekort zouden doen als we deze niet zouden noemen. Je hoeft voor een huwelijksaanzoek niet meer naar Central Park in New York, aangezien deze brug precies dezelfde sfeer met zich mee meebrengt en te vinden is in het Sarphatipark. Officieel draagt het liefdesbruggetje pas sinds kort deze naam, maar de meeste Amsterdammers noemden hem al veel langer zo.

Kortom, mocht je nou de geweldige keuze hebben gemaakt om een boot te huren in Amsterdam, dan weet je in ieder geval welke bruggen op jouw vaarroute moeten liggen!