Skip links

Vaarregels Amsterdam

Als je in Amsterdam vaart, dan moet je je aan een aantal vaarregels houden. Het kan soms aardig druk zijn op de Amsterdamse grachten. Daarom is het belangrijk om de onderstaande vaarregels die in Amsterdam gelden door te nemen.

Boot huren

Vaarregels Amsterdam

Als je in Amsterdam vaart, dan moet je je aan een aantal vaarregels houden. Het kan soms aardig druk zijn op de Amsterdamse grachten. Daarom is het belangrijk om de onderstaande vaarregels die in Amsterdam gelden door te nemen.

Varen Amsterdam regels

Ga je varen in Amsterdam? Bekijk dan eerst de vaarregels die in de grachten van Amsterdam gelden. De Amsterdamse vaarregels dienen  altijd opgevolgd te worden en worden streng gecontroleerd door de gemeente Amsterdam.

Veiligheid gaat boven alles, neem dus nooit risico’s

Twijfel je of je ergens mag inhalen of een bepaalde gracht in mag varen? Neem even de tijd om erover na te denken of om het even op te zoeken. Je kunt ons ook altijd bellen voor vragen tijdens het varen. Neem ook onderstaande regels door zodat je goed voorbereid bent.

Hoe oud moet je zijn om zelf te varen in Amsterdam?

Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om onze boten te besturen.

Hoe hard mag je varen in Amsterdam?

De maximale toegestane snelheid op de Amsterdamse grachten is 6 km/u. Onze boten houden zich hieraan.

Aan welke kant varen op de Amsterdamse grachten?

Zorg ervoor dat je altijd stuurboord vaart. Dit betekent dat je rechts aanhoudt. Zo voorkom je botsingen met andere boten en is het voor iedereen veilig. Benader bruggen zo dat je zichtbaar bent voor eventuele tegenliggers.

Wie heeft voorrang op de grachten van Amsterdam?

Geef altijd voorrang aan beroepsvaart en boten die langer zijn dan jouw boot. Hier vallen ook rondvaartboten onder. Let op: altijd voorrang betekent dus zowel van links als rechts!

Mag je varen in Amsterdam met alcohol op?

Je mag alcohol mee aan boord op de boot, maar de bestuurder van de boot moet nuchter blijven. Het is verboden om onder invloed van alcohol of drugs een vaartuig te besturen. Bespreek dus duidelijk van te voren wie de Bob is.

Mag je muziek opzetten tijdens het varen in Amsterdam?

Verharde muziek is ten alle tijden niet toegestaan.

Waar mag je de boot langs de kant zetten in Amsterdam?

Wil je tussen het varen door even afmeren? Dat mag, maar niet overal. Je mag niet afmeren aan bomen, onder of aan bruggen en op plaatsen waar dat door middel van een verbodsbord wordt aangegeven. Ook afmeren aan woonboten en andere vaartuigen is niet toegestaan.

Mag je overal varen in Amsterdam?

Je mag bijna overal varen in Amsterdam. Het is alleen niet toegestaan om op het IJ en het open haven front (dat is voor het Centraal Station) te varen. Daarnaast zijn sommige grachten ook eenrichtingsverkeer. Let dus goed op de borden.

Respecteer de omwonenden

Op en rond het water wonen mensen. Respecteer hun privacy. Veroorzaak alsjeblieft geen onnodig (geluids)overlast.

Varen in Amsterdam borden

vaarregels amsterdam

Varen in Amsterdam regels eigen boot

Heb je een eigen boot en ben je benieuwd naar de vaarregels Amsterdam die dan van toepassing zijn? Check dan de vaarregels van de gemeente Amsterdam.

Vragen over vaarregels Amsterdam?

Heb je vragen over de vaarregels in Amsterdam? Dan kunt je altijd contact met ons opnemen. Je kunt ook een kijkje nemen bij onze meest gestelde vragen, misschien staat jouw vraag hier al tussen!

Meest gestelde vragen

Canal Motorboats

Al onze boten verhuurd? Geen nood! Ons zusterbedrijf Canal Motorboats heeft vast nog wel een aantal sloepen beschikbaar. Dezelfde vrolijke service en liefde voor varen voor zeer scherpe tarieven. Reserveer snel.

naar Canal Motorboats