Eco Boats Amsterdam

Varen in Amsterdam regels

Onderstaande vaarregels gelden in Amsterdam en dienen altijd opgevolgd te worden. Deze worden namelijk streng gecontroleerd door de gemeente. Vermijd een boete en ga veilig de grachten op dankzij onderstaande vaarregels.

Neem geen risico’s

Twijfel je of je ergens mag inhalen of een bepaalde gracht in mag varen? Neem even de tijd om erover na te denken of om het op te zoeken. Je kunt ons ook altijd bellen voor vragen tijdens het varen.

Hoe oud moet je zijn om de boot te besturen?

Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om onze sloepen te besturen.

Hoe hard mag de boot gaan?

De maximale toegestane snelheid op de Amsterdamse grachten is 6 km/u. Onze boten houden zich hieraan.

Aan welke kant van de grachten moet je varen?

Zorg ervoor dat je altijd stuurboord vaart. Dit betekent dat je rechts op de grachten aanhoudt. Zo voorkom je botsingen met andere boten en is het voor iedereen veilig. Benader bruggen zo dat je zichtbaar bent voor eventuele tegenliggers.

Wie heeft voorrang op de grachten in Amsterdam?

Geef altijd voorrang aan beroepsvaart en boten die langer zijn dan jouw boot. Hier vallen ook rondvaartboten onder. Let op: altijd voorrang betekent dus zowel van links als rechts!

Mag je varen met alcohol op?

Je mag alcohol mee aan boord, maar de bestuurder van de boot moet ten alle tijden nuchter blijven. Het is verboden om onder invloed van alcohol of drugs een vaartuig te besturen. Bespreek dus duidelijk van te voren wie de Bob is.

Mag je muziek opzetten?

Nee, muziek is ten alle tijden niet toegestaan op de grachten. Dit geldt voor alle bootverhuur bedrijven in Amsterdam. Houd je dus aan deze vaarregel. Je apparatuur kan namelijk in beslag worden genomen en je kunt een boete krijgen.

Waar mag je de boot langs de kant zetten in Amsterdam?

Wil je tussen het varen door even afmeren? Dat mag, maar niet overal. Je mag niet afmeren aan bomen, onder of aan bruggen en op plaatsen waar dat door middel van een verbodsbord wordt aangegeven. Ook afmeren aan woonboten en andere vaartuigen is niet toegestaan.

Kan je overal in het centrum van Amsterdam met de boot komen?

Je mag bijna overal met de boot komen in het centrum van Amsterdam. Het is echter niet toegestaan om op het IJ en het open haven front (dat is voor het Centraal Station) te varen. Daarnaast zijn sommige grachten ook eenrichtingsverkeer. Let dus goed op de borden en de kaart die je meekrijgt.

Respecteer de omwonenden

Op en rond het water wonen mensen. Respecteer hun privacy. Veroorzaak alsjeblieft geen onnodig (geluids)overlast. Vaar ook niet te dicht bij woonboten en fotograaf niet naar binnen bij de woonboten.

Houd de boot en het water schoon

Het gebruik van confetti, vuurwerk, rijst e.d. is niet toegestaan aan boord. Er mag ook geen afval overboord gegooid worden. Je kan het afval kwijt in de vuilnisbak op de verhuurlocatie. Indien het vaartuig niet vrij van afval wordt achtergelaten, ben je een bedrag van tenminste € 50,- aan schoonmaakkosten verschuldigd.

Verkeersborden in Amsterdam op de grachten

Op de grachten in Amsterdam staan diverse verkeersborden voor boten. Neem de borden die op deze pagina staan goed door wanneer je gaat varen in Amsterdam. Zo weet je zeker dat je veilig over de grachten vaart. De borden staan ook op de kaart die je meekrijgt wanneer je een boot bij ons huurt.

Vaarregels Amsterdam eigen boot

De vaarregels die hierboven beschreven staan, zijn gericht op de Amsterdamse pleziervaart vaarregels. Heb je een eigen privé boot en ben je benieuwd naar de vaarregels in Amsterdam die dan van toepassing zijn? Check dan de algemene vaarregels van de gemeente Amsterdam.

Heb je de Amsterdamse vaarregels goed doorgenomen?

Heb je de Amsterdamse vaarregels goed doorgenomen en wil je zelf varen? Reserveer dan gemakkelijk online een sloep bij Eco Boats Amsterdam. Heb je nog vragen over de regels? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

 • Afmeren verboden Afmeren verboden
 • Verboden ligplaats te nemen Verboden ligplaats te nemen
 • Goed opletten Goed opletten
 • Verboden te passeren Verboden te passeren
 • Geen doorgang Geen doorgang

Waarom kiezen klanten voor Eco Boats Amsterdam

Waar kan je ons vinden?

Heb je een vraag?

Wij bieden 3 opties aan:
 1. Huur een boot en vaar zelf in een elektrische sloep, geen vaarbewijs nodig
 2. Huur een privé rondvaartboot met kapitein en plek voor 30 personen, inclusief extra arrangementen zoals catering en open bar
 3. Koop een kaartje voor een klassieke rondvaart dat vanaf Amsterdam Centraal start en in 1 uur door Amsterdam Centrum vaart

Naast de reguliere prijs voor de boot zijn wij verplicht toeristenbelasting in rekening te brengen à €2,50 per persoon. Dit geldt voor alle bootverhuurders in Amsterdam.

We zijn elke dag, het hele jaar door open.
 • Maandag: 10:00 - 22:00
 • Dinsdag: 10:00 - 22:00
 • Woensdag: 10:00 - 22:00
 • Donderdag: 10:00 - 22:00
 • Vrijdag: 10:00 - 22:00
 • Zaterdag: 10:00 - 22:00
 • Zondag: 10:00 - 22:00

Ja dat kan zeker! Je kunt tijdens verschillende evenementen een boot bij ons huren, zoals Koningsdag, Gay Pride en Amsterdam Light Festival. De verhuur start meestal al 4 tot 6 maanden van te voren. Reserveer dus op tijd om zeker te zijn van een boot.

Beschikbare boten

 • Kleine boten waar je zelf mee mag varen
 • Privé rondvaartboten met kapitein en plek voor 30 personen
 • Tickets voor de publieke rondvaartboten

Zelf varen of met kapitein?

Let op: op Koningsdag huur je altijd een boot mét kapitein. Je kunt zowel de kleine boten als de grote rondvaartboot met plek voor 30 personen huren. Op de andere feestdagen/evenementen mag je eventueel wel zelf varen.

Eten en drinken

Wat eten en drinken betreft op Koningsdag en Gay Pride: Op de kleine zelf te varen boten mag je jouw eigen eten en drinken meenemen. Op de grote sloepen (30 persoons-sloepen), is het alleen toegestaan om zelf eten mee te nemen. Wij regelen het drinken voor jullie.

Ja dat doen wij zeker. Jullie kunnen een privé rondvaart inclusief kapitein, arrangement, catering en/of activiteit boeken. De IJdok boot heeft plek voor 30 personen en is dus geheel voor jullie gezelschap. Of kies voor meerdere kleine boten waar jullie zelf mee mogen varen, geen vaarbewijs nodig. Jullie kunnen uit verschillende boten kiezen.

Je kunt bij ons gratis plastic vissen wanneer je een boot huurt. Je krijgt dan alle benodigdheden mee aan boord om plastic uit de grachten te vissen tijden je boottocht. Denk aan schepnetten en vuilniszakken. Niet alleen erg leuk om te doen, maar ook goed voor het milieu! Bekijk meer informatie over plastic vissen. Dit kan bij zowel de zelf te varen boten als de privé rondvaart kosteloos geboekt worden. Belangrijk is wel dat je het van te voren bij ons aangeeft. Dit kan door bij het maken van een reservering in de opmerkingen 'plastic vissen' te zetten.

De tarieven verschillen per boot. We bieden 4 verschillende zelf te varen boten aan. Je huurt een boot voor minimaal 2 uur en daarna betaal je een laag bedrag per uur dat je langer wilt varen.

Dit verschilt per sloep. Zo kan je zelf kiezen welke sloep het beste bij jouw wensen past.

Je kunt op twee locaties een boot bij ons huren om zelf te varen. Waar je de boot ophaalt, moet je ook weer de boot terugbrengen.
 • Locatie Centrum: Zandhoek 22 1013 KT Amsterdam. Bekijk hier de routebeschrijving.
 • Locatie Oost: Daniël Goedkoopstraat 11096 BD Amsterdam. Bekijk hier de routebeschrijving.
Lees alle veelgestelde vragen

Of neem contact met ons op

Niet gevonden wat je zoekt? Wij staan jou graag te woord.

Openingstijden

Ma t/m zo: 10:00 – 22:00

De voordelen van Eco Boats Amsterdam

Optie 1: Zelf varen zonder vaarbewijs
Optie 2: Rondvaart ticket kopen
Optie 3: Privé rondvaart met kapitein
Vanaf 1 tot en met 30 personen
Kies uit verschillende sloepen
Elektrisch, fluisterstil en schoon
Gegarandeerd een leuke dag
Perfect voor groepsuitjes
Omgeving Amsterdam Centrum
+31 (0) 6 216 171 11