Eco Boats Amsterdam

De geschiedenis achter de gevels van Amsterdamse grachtenpanden

Amsterdam staat bekend om haar historische grachtenpanden, die worden versierd door prachtige gevels. Deze gevels zijn in vele soorten en maten te vinden en geven je inzicht in de geschiedenis van een pand. Het design van de gevels is namelijk gebonden aan trends binnen bepaalde tijdsperiodes. Je bewondert deze gevels het beste vanaf een bootje op de grachten. Wij zetten ze voor je op een rijtje zodat jij ze de volgende keer meteen herkent!

1. Trapgevel (1600-1665)

Dit is misschien wel de meest herkenbare gevel in Amsterdam. Hij is te herkennen aan het feit dat de gevel naar boven toe trapsgewijs steeds smaller wordt. Wil je hier mooie voorbeelden van zien? Vaar naar Herengracht 81 (tevens het oudste woonhuis van Amsterdam) en ga dan door naar nummer 170 voor het Bartolotti huis. Twee grachten verderop vind je op de hoek van de Prinsengracht en Brouwersgracht Café Papeneiland. Vaar hier naartoe voor een typisch Amsterdams uitzicht!

2. Tuitgevel (1620-1720)

Dit is een versimpelde versie van een trapgevel, waarbij alleen de bovenste trede is overgebleven. Wegens het feit dat je met deze gevel niet echt kan pronken, is deze voorgevel alleen te vinden bij pakhuizen. Op de Brouwersgracht zijn veel pakhuizen te vinden, dus als je tuitgevels wil zien dan kun je hier goed terecht. Ook op de Herengracht is de tuitgevel gespot: vaar langs de pakhuizen ‘t Fortuijn en d’Arke Noach op nummers 43 en 45.

3. Halsgevel (1640-1780)

De naam zegt het al, de gevel wordt gekenmerkt door een halsvormige top. De gevel heeft doorgaans twee hoeken van 90º die worden opgevuld door beeldhouwwerken. De eerste echte halsgevel is te vinden op Herengracht 168 en stamt uit 1636. Vaar hier naartoe en kijk of je hem kunt vinden! Deze gevel is natuurlijk niet alleen op de Herengracht te vinden, vaar langs de Keizersgracht (bijvoorbeeld nummer 88, 242 of 780-778) om hem te bewonderen. De Halsgevel komt in verschillende varianten, kun jij ze onderscheiden?

4. Klokgevel (1660-1790)

Ook hier verraadt de naam al hoe de gevel er uit ziet: de bovenkant van de gevel is rond als een klok. De gevel is vaak versierd, de 18e eeuwse klokgevels zijn daarbij rijker versierd dan die uit de 17e eeuw. Op Keizersgracht 561 en 563 staan de “nieuwe” en “oude” klokgevels naast elkaar. Zie jij welke de oude en welke de nieuwe is? Aan de Prinsengracht zijn er zelfs zeven klokgevels op een rij. Wanneer je afbeeldingen van rode herten op de gevels ziet, weet je dat je goed zit. Ze horen bij de eerste bierbrouwerij van Amsterdam die geen grachtenwater gebruikte om bier te brouwen.

Huur een boot en vaar langs alle Amsterdamse gevels

Wil jij alle Amsterdamse gevels van dit lijstje in in het echt spotten? Huur dan een boot en vaar langs de Herengracht, Brouwersgracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Test je kennis en zie of je de verschillende gevels van elkaar kunt onderscheiden. Tot slot hebben we nog één tip: sluit je boottocht in Amsterdam af langs de Oude Turfmarkt, want daar staan alle gevels voor op een rijtje!

Andere routes varen

Wil je liever een andere route varen? Dan hebben we nog een aantal voorstellen. Vaar bijvoorbeeld langs de wallen of ontdek 5 andere leuke plekken om langs te varen. Er is voor ieder wat wils in Amsterdam!

Waarom kiezen klanten voor Eco Boats Amsterdam

Waar kan je ons vinden?

Heb je een vraag?

Wij bieden 3 opties aan:
  1. Huur een boot en vaar zelf in een elektrische sloep, geen vaarbewijs nodig
  2. Huur een privé rondvaartboot met kapitein en plek voor 30 personen, inclusief extra arrangementen zoals catering en open bar
  3. Koop een kaartje voor een klassieke rondvaart dat vanaf Amsterdam Centraal start en in 1 uur door Amsterdam Centrum vaart

Naast de reguliere prijs voor de boot zijn wij verplicht toeristenbelasting in rekening te brengen à €2,50 per persoon. Dit geldt voor alle bootverhuurders in Amsterdam.

We zijn elke dag, het hele jaar door open.
  • Maandag: 10:00 - 21:00
  • Dinsdag: 10:00 - 21:00
  • Woensdag: 10:00 - 21:00
  • Donderdag: 10:00 - 21:00
  • Vrijdag: 10:00 - 21:00
  • Zaterdag: 10:00 - 21:00
  • Zondag: 10:00 - 21:00

Ja dat kan zeker! Je kunt tijdens verschillende evenementen een boot bij ons huren, zoals Koningsdag, Gay Pride en Amsterdam Light Festival. De verhuur start meestal al 4 tot 6 maanden van te voren. Reserveer dus op tijd om zeker te zijn van een boot.

Beschikbare boten

  • Kleine boten waar je zelf mee mag varen
  • Privé rondvaartboten met kapitein en plek voor 30 personen
  • Tickets voor de publieke rondvaartboten

Zelf varen of met kapitein?

Let op: op Koningsdag huur je altijd een boot mét kapitein. Je kunt zowel de kleine boten als de grote rondvaartboot met plek voor 30 personen huren. Op de andere feestdagen/evenementen mag je eventueel wel zelf varen.

Eten en drinken

Wat eten en drinken betreft op Koningsdag en Gay Pride: Op de kleine zelf te varen boten mag je jouw eigen eten en drinken meenemen. Op de grote sloepen (30 persoons-sloepen), is het alleen toegestaan om zelf eten mee te nemen. Wij regelen het drinken voor jullie.

Ja dat doen wij zeker. Jullie kunnen een privé rondvaart inclusief kapitein, arrangement, catering en/of activiteit boeken. De IJdok boot heeft plek voor 30 personen en is dus geheel voor jullie gezelschap. Of kies voor meerdere kleine boten waar jullie zelf mee mogen varen, geen vaarbewijs nodig. Jullie kunnen uit verschillende boten kiezen.

Je kunt bij ons gratis plastic vissen wanneer je een boot huurt. Je krijgt dan alle benodigdheden mee aan boord om plastic uit de grachten te vissen tijden je boottocht. Denk aan schepnetten en vuilniszakken. Niet alleen erg leuk om te doen, maar ook goed voor het milieu! Bekijk meer informatie over plastic vissen. Dit kan bij zowel de zelf te varen boten als de privé rondvaart kosteloos geboekt worden. Belangrijk is wel dat je het van te voren bij ons aangeeft. Dit kan door bij het maken van een reservering in de opmerkingen 'plastic vissen' te zetten.

De tarieven verschillen per boot. We bieden 4 verschillende zelf te varen boten aan. Je huurt een boot voor minimaal 2 uur en daarna betaal je een laag bedrag per uur dat je langer wilt varen.

Dit verschilt per sloep. Zo kan je zelf kiezen welke sloep het beste bij jouw wensen past.

Je kunt op twee locaties een boot bij ons huren om zelf te varen. Waar je de boot ophaalt, moet je ook weer de boot terugbrengen.
  • Locatie Centrum: Zandhoek 22 1013 KT Amsterdam. Bekijk hier de routebeschrijving.
  • Locatie Oost: Daniël Goedkoopstraat 11096 BD Amsterdam. Bekijk hier de routebeschrijving.
Lees alle veelgestelde vragen

Of neem contact met ons op

Niet gevonden wat je zoekt? Wij staan jou graag te woord.

Openingstijden

Ma t/m zo: 10:00 – 21:00

+31 (0) 6 216 171 11