Skip links
Amsterdamse gevels langsvaren

Mooie Amsterdamse gevels: vaar door de grachten en spot ze!

Amsterdam staat bekend om haar prachtige grachtenpanden, die worden versierd door gevels. Deze gevels zijn in veel soorten en maten te vinden en geven je inzicht in de geschiedenis van een pand. Het design van de gevels is namelijk gebonden aan trends binnen bepaalde tijdsperiodes. Je bewondert deze gevels het beste vanaf een bootje op de grachten. Wij zetten ze voor je op een rijtje zodat jij ze de volgende keer meteen herkent!

 • Trapgevel (1600-1665)

  Dit is misschien wel de meest herkenbare gevel. Hij is te herkennen aan het feit dat de gevel naar boven toe trapsgewijs steeds smaller wordt. Wil je hier mooie voorbeelden van zien? Vaar naar Herengracht 81 (tevens het oudste woonhuis van Amsterdam) en ga dan door naar nummer 170 voor het Bartolotti huis. Twee grachten verderop vind je op de hoek van de Prinsengracht en Brouwersgracht Café Papeneiland. Vaar hier naartoe voor een typisch Amsterdams uitzicht!

 • Tuitgevel (1620-1720)

  Dit is een versimpelde versie van een trapgevel, waarbij alleen de bovenste trede is overgebleven. Wegens het feit dat je met deze gevel niet echt kan pronken, is deze voorgevel alleen te vinden bij pakhuizen. Op de Brouwersgracht zijn veel pakhuizen te vinden, dus als je tuitgevels wil zien dan kun je hier goed terecht. Ook op de Herengracht is de tuitgevel gespot: vaar langs de pakhuizen ‘t Fortuijn en d’Arke Noach op nummers 43 en 45.

 • Halsgevel (1640-1780)

  De naam zegt het al, de gevel wordt gekenmerkt door een halsvormige top. De gevel heeft doorgaans twee hoeken van 90º die worden opgevuld door beeldhouwwerken. De eerste echte halsgevel is te vinden op Herengracht 168 en stamt uit 1636. Vaar er naartoe en kijk of je hem kunt vinden! Deze gevel is natuurlijk niet alleen op de Herengracht te vinden, vaar ook langs de Keizersgracht (bijvoorbeeld nummer 88, 242 of 780-778) om hem te bewonderen. De Halsgevel komt in verschillende varianten, kun jij ze onderscheiden?

 • Klokgevel (1660-1790)

  Ook hier verraadt de naam al hoe de gevel er uit ziet: de bovenkant van de gevel is rond als een klok. De gevel is vaak versierd, de 18e eeuwse klokgevels zijn daarbij rijker versierd dan die uit de 17e eeuw. Op Keizersgracht 561 en 563 staan de “nieuwe” en “oude” klokgevels naast elkaar. Zie jij welke de oude en welke de nieuwe is? Aan de Prinsengracht zijn er zelfs zeven klokgevels op een rij, wanneer je afbeeldingen van rode herten op de gevels zit weet je dat je goed zit. Ze horen bij de eerste bierbrouwerij van Amsterdam die geen grachtenwater gebruikte om bier te brouwen.

Wil jij alle gevels van dit lijstje in real life spotten? Huur dan een boot en vaar langs de Herengracht, Brouwersgracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Test je kennis en zie of je de verschillende gevels van elkaar kunt onderscheiden. Tot slot hebben we nog één tip: sluit je boottocht in Amsterdam af langs de Oude Turfmarkt, want daar staan alle gevels voor jou op een rijtje!